Surówka z pora.

Składniki:

– pory

– jabłka

– majonez

– sól i pieprz

Przepis:

Pora myjemy, obrabiamy z nienadających się końcówek, kroimy w talarki, a potem te talarki w poprzek, tak żeby nam się to wszystko ładnie porozpadało.

Jabłko obieramy ze skóry i wydłubujemy środek, ścieramy na grubej tarce.

Wszystko mieszamy dodając majonez, z tym nie wolno przesadzić, ma go być tyle, żeby scalał pora za jabłkiem i dodawał smaczku. Na koniec sól i pieprz, ile kto lubi.

Proporcje:

Ja zasadniczo surówkę robie z jednego dużego pora i 1,5 średniego jabłka. Chodzi o to, żeby z pora uzyskać jego ‚pikantność’ i połączyć ją z delikatnością jabłka. Jeśli dodamy za dużo jabłka to zabijemy cały smak pora, jeśli przesadzimy z porem to sałatka będzie zbut ostra. Tu już jak kto lubi, trzeba troszkę poeksperymentować.

SMACZNEGO.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: